21.9.07

ipomoea aquatica Forsk.


adah baya. murag daghan na baya pud kong nadunggang tabi-tabi nga hugaw kuno kaayo ang atong paboritong dahon. kanang kusog kuno kining mohigop sa mga impurities ug toxins sa iyahang realm! uy, intawon tinuod ba kini? unya, wachagonna do? dedmahin na lang siya as if it never existed? forget na lang , as in para kay eba? i mean, forevah and evah? sa kadugay man gud nga panahon mao gayud kini ang kinaham nga panakot sa sinigang ; mao sab kini ang lamiang i-adobo ug murag ga-budget ka ba. diri pud sa Dalampasigan Restaurant, ang lake side nga kan-anan sa los baƱos, haskang kagubkob ang ilahang crispy kangkong! unya dayon , karon ingon sa mga syentipiko , guinadili na ang pagkaon niini? yesssssterrrrday once more (and with feelings) mga manong, manang, may bayot ug buros, am talking about your favorite KANGKONG! nga ang sci.name ay ipomoea aquatica Forsk. (convolvulaceae). giingon nga guikan sa kalibunan sa India, unya hingkamang sa tibuok world. ambot lang, pero ako nangita gyod ug maayong source. sa akong paglakawlakaw nakakita ku'g usa ka hilit nga lugar duol sa mga basakan nga daghang kangkong; gitan-aw nako'g maayo ang immediate areas... nangutana ug naa ba'y gagamit ug kanang mga pesticides and the like ; wa kuno. busa, karon didto na'ko ga-sourcing sa akuang ihikay nga kangkong. Ang talbos, mao'y ipanakot sa imuhang mga dishes, like sinigang, inadobo, inalamang, etc. unya ang stalks lami kaayo i-lublob sa batter , crispy fried and dipped in sweet&sour sauce... bongga din siyang himuong sabaw, using your untainted imagination daghan kaayo ka ug mahimo niining tanuma! na, hala, ma-ngangkong na'ta!
try nyo ang recipeng itech:
guinataang tahong
1 kilo tahong (seguraduhing walang redtide!), steamed ug gitangtang na sa shell
1 tasang gata
1 tasang kangkong stalks , chopped into half-inch pieces
pangguisa kombo (juwang, jubuyas, jumatis)
4 chopped siling pahaba (optional)
simple lang. jugisaers na, hanggang mushy. putelya na ang tahong, then ang kangkong stalks; pagmedyo smelaniemarques mo na ang aroma of the tahong, pouritagomez mo na ang gata; then the sili. simmer until desired gata consistency. lafangin agad. churva.

No comments: